in

EntellektüelEntellektüel

Alexandre Brongniart Kimdir?

Alexandre Brongniart: Hayatı, Kariyeri, Eğitimi ve Çalışmaları…

İçindekiler

Tanım

Alexandre Brongniart, George Cuvier ile Paris Havzası’nda jeoloji çalışan Fransız zoolog, mineralog ve kimyagerdi. 47 yıl boyunca Serves porselen şirketinde çalıştı ve buranın dünya çapında ün kazanmasını sağladı. Paris Doğa Tarihi Müzesi’nde profesördü ve burada mineroloji dersleri verdi, aynı zamanda seramik kimyasının temel prensiplerini de yayınladı. Bunlarla birlikte Brongniart, sürüngenlerin yeni bir sınıfını tanıtıp tortul kayaçların tarihlendirilmesinde kullanılabilecek belirteçler geliştirerek statigrafiye ve bilime önemli katkılarda bulundu.

Kişisel Yaşam ve Eğitim

Alexandre Brongniart, 5 Şubat 1770 tarihinde Paris’te, Anne-Louise Degremont ve Paris’in ünlü mimarlarından Alexandre-Theodore Brongniart’ın oğlu olarak dünyaya geldi. Ecole des Mines (Maden Okulu)’te bir süre eğitim gördükten sonra Ecole de Medecine (Tıp Okulu)’de eğitim almaya başladı. Jardin des Plantes (Bitki Bahesi)’te kimya profesörü olan amcası Antoine-Louis Brongniart’ın asistanlığını yaptı. Bu, Alexandre’ın kimya alanındaki ilk adımlarından biriydi ve kimyaya olan ilgisini keşfederek ilerletti.

Halen varlığını sürdüren ünlü bir porselen şirketinin yöneticliğini yaparken devlet adamı ve biliminsanı olan Charles-Etienne Coquebert de Montbret’in kızı olan Cecile ile evlendi. Çiftin Adolphe-Theodor adında, paleobotanikçi ve botanikçi olan bir oğlu oldu.

Kariyer

Brongniart, Pirenelerdeki Fransız kuvvetleri için asistan farmakologluk yaparken kimya alanında pek çok deneyim kazandı. 1794’te Paris’e döndü ve buraya maden işletmecisi olarak atandı. 3 yıl sonra, Ecole Centrale des Quatre-Nations (Dört Ulus Merkez Okulu)’ta doğa tarihi eğitimi verirken profesör oldu.

Brongniart yurt dışına yaptığı seyahatlerinden birinde seramik tekniklerini öğrenmek için İngiltere’yi ziyaret etti. Batı Avrupa’ya seyahatler düzenledi ve İtalya ile İsveç’in de dahil olduğu alanlar ile ilgili kendi jeolojik makalelerini yayımladı.

1800’de otuz yaşındayken, Sevres Porselen Şirketi’nde yönetici oldu. Bu, 7 Ekim 1847’de ölene kadar sürdüreceği bir görevdi. Brongniart yöneticiliğe geçtikten sonra fabrikanın yıldızı parlamaya başladı. Yumuşak hamurlu porselen yerini hızla, formülü yen geliştirilen sert hamurlu porselene bıraktı. Daha etkili fırınlar kullanılmaya başlandı ve pek çok yeni şekil, desen ve renk geliştirildi.

1815 yılında, Brongniart Academie des Sciences (Bilim Akademisi) üyesi seçildi.

1818 yılında baş maden müdürü olarak atandı ve 1822 yılında Museum d’Histoire Naturelle (Doğa Tarihi Müzesi) başındaki R. J. Haüy’ün yerini aldı.

Bilime Sunduğu Katkılar

Brongniart seramik kimyasına miras niteliğinde katkılar sunarken, diğer yayınlar onun bilimsel ilgi alanlarına odaklandı.

Zooloji alanındaki çalışması “Essai d’une lassification natürelle des reptiles” (sürüngenlerin doğal bir sınıflandırmasına yönelik bir girişim) 1800 yılında yayımlandı. Bu makale karşılaştırmalı anatominin önemini vurguluyordu. Sürüngenler sınıfını 4 ayrı gruba ayırabiliyordu; Batrachia (şimdi Amphibia olarak ayrı bir sınıf), Chelonia, Ophidia ve Sauria.

Sürüngenler üzerindeki çalışmaları ile bu gruplardan birinin, Batrachianlar, diğer üçünden oldukça farklı olduğunu fark etti. Bu ayrım özellikle üreme organlarında söz konusuydu. İlerleyen yıllarda bu bulgular neticesinde Pierre Latreille batrachianları kendilerine özgü bir sınıf olan amfibilere taşıdı.

1804 yılında, Paris Havzası’nda, soyu tükenen memelilerin rekonstrüksiyonları üzerinde çalışan doğa bilimci Georges Cuvier’in yanında çalıştı. İkili bölgenin araştırılması için birarada çalıştı ve çalışmaları fosillerin tarihlendirilmesi konseptinin gelişmesini sağladı.  Fosillerin her tortul kaya tabakasının farklı katmanlarını titizlikle incelediler. Alternatif olarak tatlı ve tuzlu su koşullarında, her tabakanın farklı fosiller barındırdığını kaydettiler. Bu, Paris Havzası’nın zaman içinde pek çok jeolojik değişikliğe uğradığını gösteriyordu. İkili 1808 yılının haziranında “essai sur la geographie mineralogiquc des environs de Paris” (Paris ve çevresinin mineralojik coğrafyası üzerine deneme) adlı makaleyi yayınladı. Makale, renkli ve ayrıntılı bir jeolojik harita da içeriyordu.

1807 yılında, mineroloji okuyan öğrencileri için “Traite elementaire de mineralogy” (mineraloji üzerine temel inceleme) adlı kitabını yayınladı. Bazalt ve kili, ince taneli kayaların minerallerin ayrılması noktasındaki zorluğuna rağmen sınıflandırmayı başardı.

“Tableau des terrains qui composent l’ecorce du globe” (mineraloji üzerine temel inceleme) Brongniart’ın 1829 yılında yayınladığı son büyük jeoloji konulu çalışmasıydı. Bu çalışma, kayaların sıralı sınıflandırılmasını ve yorumlanmasını içeriyordu. Brongniart’ın statigrafik çalışmaları, on dokuzuncu yüzyılın ortalarında diğer jeolojik çalışmalar için model olmuş iyi bir temel modeldi.

Kaynak: https://www.famousscientists.org/alexander-brongniart/

Görsel Kaynak: https://www.famousscientists.org/fs/wp-content/uploads/2013/09/Alexander-Brongniart2.jpg

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir