in

Alerji Cilt Testi Nedir?

Alerji Cilt Testi: Tanım, Kullanım Alanları, Risk Durumu ve Daha Fazlası

İçindekiler

Tanım

İnsan fizyolojisinde alerjenlere cevap oluşturmak için bir bağışıklık sistemi vardır. Normal olarak bağışıklık sistemi mikrobiyal ürün olan bakteri ve virüsler ile savaşmaktadır. Bireyler alerji durumu söz konusu olduğu zaman bağışıklık sistemi toz ve polen gibi zararsız oluşumları birer tehdit olarak görmeye başlamaktadır. Bağışıklık sistemi bu tehditin farkına vardığı zaman alerjik reaksiyon göstermeye başlamaktadır. Alerjik reaksiyona ait semptomlar söz konusudur örnek olarak hapşırma ve burun tıkanıklığı hatta ve hatta anafilaktik şok olarak isimlendirilen bireylerin hayatını tehdit edecek düzeyde semptomlar vardır.

Aşırı duyarlılık 4 ana türden oluşmaktadır. Bunlar tip I’den başlayıp tip IV’e kadardır. Tip I duyarlılık en sık gözlemlenen alerjik reaksiyonları kapsamaktadır. Bunlar toz akarları, polenler, yiyecekler ve hayvan kepekleri de dahil olmaktadır. Başka aşırı duyarlılık türleri bağışıklık sisteminde farklı yanıtlar oluşturmayı tetiklemektedir. Bu aşırı duyarlılık reaksiyonları hafif deri döküntüsünden ciddi otoimmün hastalıklarına kadar uzanmaktadır.

Alerji cilt testi daha çok tip I aşırı duyarlılık türüne sahip olan bireyler üzerine uygulanan bir metodolojidir. Bu test cilde spesifik alerjenler yerleştirilerek alerjiyi bulmaktır.

Diğer isimleri: Tip I hiperhassas cilt testi, aşırı duyarlılık testi, alerji çizik testi, intradermal test

Ne İçin Kullanılmaktadır?

Esasında ciltte meydana gelen alerjileri spesifik alerjenler kullanılarak uygulanan bir testtir. Alerjenler polen, toz, küf ve penisilin gibi ilaçlardan meydan gelebilmektedir. Testler çoğu zaman gıda alerjilerine tanı koyabilmek için kullanılmamaktadır. Bunun sebebi ise, gıda alerjilerinin anafilaktik şoka neden olma olasılığının daha yüksek olma durumu söz konusu olduğu içindir.

Alerji Cilt Testine Neden İhtiyaç Duyulur?

Alerji belirtisi gösteren bireylere ilgili uzman hekim tarafından bu test uygulanmaktadır. Alerji belirtileri şu şekildedir:

  • Tıkalı burun veya burun akıntısı
  • Hapşırma
  • Kurdeşen, yükseltilmiş kırmızı lekeli döküntü
  • İshal
  • Kusmak
  • Nefes darlığı
  • Öksürme
  • Hırıltı

Alerji Cilt Testi Sırasında Ne Olur?

Alerji cilt testini ya bir uzman tarafından ya da bir dermatolog tarafından yapılmaktadır. Farklı şekillerde test mümkündür:

Deri Prick Testi Olarak da Bilinen Alerji Çizik Testi

Test boyunca:

  • Testi uygulayan doktor hastanın cildine küçük, spesifik damlacıklar halinde alerjenler yerleştirir.
  • Ardından damlacıklar yerleştirildikten sonra damlacıkların üstü ya çizilir ya da delinir.
  • Tüm bu işlemlerden 15-20 dakika sonra cilde yerleştirilen alerjenlere karşı alerjik reaksiyon gösterilirse cildin ilgili kısmında kırmızı küçük yumrular oluşacaktır.

İntradermal Testi

Test sırasında:

  • Testi uygulayacak sağlık personeli hastanın cilt yüzeyinin hemen altına ince bir iğne kullanarak alerjeni enjekte eder.
  • Enjeksiyon uygulanan bölge daha sonra alerjik reaksiyon verecek mi takip edilir.

Alerji Yama Testi

Test sırasında:

  • Testi yapan personel hastanın cildine küçük yamalar yerleştirir. Bu yamalar yapışkanlı bandajlara benzemektedir. Yamaların içerisinde alerjen etki maddesi bulunmaktadır.
  • Yamalar 48-96 saat arası ciltte kalacaktır. Ardından doktor tarafından tekrardan kontrol edilmesi gerekmektedir.
  • Doktor yamaları çıkardıktan sonra ciltte meydana gelen döküntüleri veya diğer alerjik reaksiyonları gözlemleyecektir.

Test İçin Herhangi Bir Hazırlık Yapmak Gerekir Mi?

Test öncesi bazı ilaçları kullanmamakta fayda vardır. Bu ilaçlara antihistaminikler ve antidepresanlar da dahil olmaktadır.

Herhangi bir çocuğa alerji cilt testi uygulanıyorsa ilgili hekim çocuğun cildine uyuşturma kremi sürebilir.

Testin Herhangi Bir Riski Var Mıdır?

Testin riski oldukça azdır. Herhangi bir acı verecek bir durumu da yoktur. En spesifik yan etkisi kırmızı yumrular ve oluşan kaşıntılardır. Çok sık olmayan durumlarda alerji cilt testi anafilaktik şoka sebebiyet vermektedir. Yama testi yaptıran hastalarda bazen yoğun kaşıntı ve ağrılar meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda hasta hemen doktorunu aramalı ve yamalarını çıkarmalıdır.

Sonuçlar Ne Anlama Gelmektedir?

Ciltte uygulanan yerde şişlikler, kırmızılıklar ya da kaşıntılar varsa alerji olduğu anlamına gelmektedir. Reaksiyonun büyüklüğü ile alerji olma olasılığı arasında anlamlı bir ilişki vardır.

İlgili hekim tarafından hastaya alerji teşhisi konduysa bir tedavi planı oluşturulur. Plan şunları içermektedir:

  • Mümkün mertebede alerjenlerden kaçınmak
  • İlaçlar
  • Yaşam tarzı değişikliği.

Hastalar eğer anafilaktik şok riski taşıyorsa daima yanlarında acil epinefrin tedavisi bulundurmaları gerekmektedir. Çünkü epinefrin ciltte meydana gelen şiddetli alerjik reaksiyonları tedavi eden bir ilaçtır.

Alerji Cilt Testi Hakkında Bilinmesi Gereken Başka Bir Şey Var Mıdır?

Hastanın cildinde başka cilt rahatsızlıkları gözlemlenirse ilgili hekim alerji kan testi önerebilmektedir.

Kaynak: https://medlineplus.gov/lab-tests/allergy-skin-test/

Görsel Kaynak: https://painsolutionsaz.com/our-services/allergy-testing/

Editör: Doğa DEMİRBAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

10 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir