in ,

Afrika Pengueni Nedir?

Afrika Pengueni Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Tanım

Afrika Pengueni, Güney Afrika kıyılarında ve bu kıyıların çevresinde bulunan birçok adada bulunan penguen türleri arasında en küçük olan türdür. Afrika Penguen’lerinin, bu kıyı ve çevresinde bulunan adalarda yaşamını sürdürmekte olan birçok penguen türü ile yakın ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu tür ismini, Afrika Kıyısında üremekte olan tek penguen türü olduğundan dolayı almıştır ve insanlar tarafından keşfedilen ilk penguen türlerinden biri olduğu düşünülmektedir.

Görsel 1
Görsel 1
Görsel 2
Görsel 2

Anatomi ve Görünüm

Afrika Pengueni’n, siyah-beyaz desenlere sahip olup, sivri bir gagası vardır. Ayrıca ayaklarında ve göğsünde bir dizi benekli işaret vardır. Bu işaretler tıpkı insanlardaki parmak izi gibi her penguene özgü olarak bulunmaktadır. Afrika erkek penguenleri, dişilere oranla daha büyüktürler, fakat görünüş olarak her iki cinsiyet birbirine benzemektedir Afrika Penguen’lerinin en büyük ve en belirgin özelliklerinden biri, ılıman iklimlerde gözlerini koruyan pembe bezlere sahip olmasıdır. Hava ne kadar sıcak olursa, bu bezlere o kadar fazla kan gönderilir ve böylece bu bezler daha da pembeleşir.

Dağılım ve Yaşam Alanı

Afrika Penguen’leri genel olarak Afrika’nın güneybatı kıyılarında yaşamaktadırlar. Namibya ve Algoa Körfezi arasında bulunan 24 adada 27 koloni halinde yaşarlar. Afrika Penguen’leri yoğun olarak, bünyesinde bol miktarda yiyecek bulunduran Benguela adasının soğuk ve besin açısından zengin sularında bulunurlar. Günün çoğu vaktini her ne kadar suda geçirseler de, vücutlarını sıcak güneşten korumak için adanın kayalıklarında bulunan yuvalarında da vakit geçirmektedirler.

Davranış ve Yaşam Tarzı

Afrika Penguen’leri inanılmaz derece sosyaldirler ve yetişkin Afrika Penguen’leri genellikle 10 yıl kadar süren çift bağları oluşturabilirler. Genellikle birbirlerini tımarlarlar, sebebi ise birbirlerini temizlemekten ziyade parazitleri yok etmek ve tüylerini düzeltmektir, bu durum çiftlerin arasındaki bağı oldukça güçlendirmektedir. Erkek ve dişi penguenlerin flörtöz tavırları oldukça gürültülü olabilir çünkü birbirlerini yüksek sesle bağırmaktadırlar.

Üreme ve Yaşam Döngüleri

Afrika Penguen’lerinin üreme yaşları ortalama dörttür ve hayatlarının geri kalanında sürekli üreme eğilimi gösterirler. Dişi Afrika Penguen’leri bir yuva kazar ve yumurtalarını genellikle bu yuvanın içerisine bırakırlar. Yuvaya bırakılan yumurtalar her iki ebeveyn tarafından yaklaşık 40 güne kadar kuluçkaya bırakılır ve genellikle yavrulardan sadece bir tanesi yumurtadan çıkar. Yavrular 1 aylık olana kadar sürekli olarak beslenip, sıcak tutulur ve diğer salfırganlardan korunmaları için genellikle koloni oluşturulur. Koloniden genel olarak 3-5 aylıkken ayrılırlar. Afrika Penguen’leri genel olarak 10-15 yıl yaşarlar.

Beslenme ve Av

Afrika Pengueni, diğer tüm Penguen türleri gibi sadece deniz organizmalarından oluşan bir diyetle hayatta kalan etçil bir hayvandır. Hamsi, Sardalya, İstavrit ve Yuvarlak Ringa balığı gibi sürü balıkları, normal gıda kıtlığı olduğunda ara sıra Kalamar veya Kabuklu ile birlikte Afrika Penguenlerinin diyetinin büyük kısmını oluşturur. Afrika Pengueni’nin aerodinamik gövdesi, yiyecek ararken yaklaşık 20 km/s’lik bir azami hıza ulaşabilen bir roket gibi suda hareket etmesine izin verir. Afrika penguenleri, bir seferde yaklaşık 2 dakika okyanus derinliklerine dalarak avlarını yakalar. Normalde yaklaşık 30 metre derinliğe inmelerine rağmen, su yüzeyinin 100 metreden fazla altında avlanırken bulunmaları nadir değildir.

Tehditler ve Avcılar

Afrika Pengueni’nin daha küçük boyutu, hem suda hem de karada birçok yırtıcı hayvana sahip olduğu anlamına gelir. Denizdeki yırtıcıları öncelikle Köpekbalıkları ve Cape Fur Foklarıdır, ancak karada onlar için en büyük tehdit sadece yetişkin Penguenler için değil, daha çok savunmasız yumurtalar ve civcivlerdir. Kelp Martıları ve Korkmuş Ibisler onları havadan avlar ve Firavun fareleri, Yılanlar ve Leoparların onları yerde avladığı gözlemlenmiştir. Afrika Pengueni ayrıca, kendi bölgelerindeki İnsan faaliyetlerinden ciddi şekilde etkilenmiştir ve popülasyonların, esas olarak yumurtalarının ilk keşfedildiklerinde yiyecek için sömürülmesi nedeniyle ciddi bir düşüş gösterdiği düşünülmüştür. Ayrıca doğal yaşam alanlarının bozulmasından da ciddi şekilde etkilenirler.

İlginç Özellikler

Penguenler, cildini kuru tutan su geçirmez bir tabaka görevi gören diğer kuşlardan daha fazla tüye sahiptir. Afrika Penguenleri, kolonilerinde yılda bir kez tüy dökerler. Tüm süreç yaklaşık 20 gün sürer, bu süre zarfında Afrika Penguenleri yüzemez veya yemek yiyemez ve vücut ağırlığının neredeyse yarısını kaybedebilir. Afrika penguenlerinin denizde uzun süre balık avladıkları bilinmektedir ve bölgeye bağlı olarak tek seferde 30 ila 110 km yol kat edebilirler. Bununla birlikte, besleyecek civcivleri olan Afrika Penguenleri nadiren o kadar ileri gider, kıyıya daha yakın ve mümkün olduğunca çabuk yiyecek yakalar. Afrika pengueni, kur yapma ritüelleri sırasında eşeğe benzer çağrıları nedeniyle Jackass pengueni olarak da bilinir.

Afrika Penguen’leri ve İnsanlarla Olan İlişkileri

Antarktika’nın kalbinden ziyade ılıman Güney Afrika kıyılarında bulunmaları nedeniyle, Afrika Penguenlerinin insanlarla temas eden ilk Penguen türlerinden biri olduğuna yaygın olarak inanılmaktadır. Ancak bu, yumurtaları yiyecek için çalındığından (üreme hızını yavaşlatarak) ve yuva yapımında kullanılan guano gübre için hasat edildiğinden, kuşun avantajına çalışmamış gibi görünüyor. Bugün, ticari balıkçılıktan kaynaklanan gıda rekabeti ve sudaki petrol kirliliği de dahil olmak üzere diğer tehditler Afrika Pengueni ile karşı karşıyadır. Turistler yalnızca küçük bir avuç yuvalama alanına erişebilir, ancak Penguen’in gergin insan doğası, bu alanların sıkı bir şekilde izlenmesi gerektiği anlamına gelir.

Koruma Durumu ve Bugünkü Yaşam

Bugün, Afrika Pengueni savunmasız bir hayvan olarak kabul edilmektedir ve IUCN tarafından Nesli Tehlike Altında olarak listelenmiştir. Bugünkü Afrika Penguen nüfusunun yaklaşık 70.000 çiftleşme çifti, 1900 yılında var olan nüfusun %10’undan daha az olduğu düşünülmektedir. 1950’lere gelindiğinde Afrika Penguen nüfusu yarıya inmiş ve 1980’de tekrar yarıya inmiştir. Afrika Penguen popülasyonunda her yıl yaklaşık %2’lik bir azalma, esas olarak insanların yumurtalarını tüketmesi, yiyecek rekabeti ve habitat bozulması nedeniyle azalma olmaktadır.

Kaynak: https://a-z-animals.com/animals/african-penguin/

Görsel Kaynak: https://jooinn.com/african-penguin.html

Editör: Alper DEMİREZEN

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum