in ,

Afrika Kurbağası Nedir?

Afrika Kurbağası Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Tanım

Afrika kurbağası, dünyadaki en büyük kurbağalardan biridir. Sadece “Goliath kurbağası” kendisinden daha büyüktür. Çoğunlukla Sahra Çölü altında yer alan Afrika’nın orta kesiminde yaşar. Doymak bilmez bir yiyicidir ve üstesinden gelebileceği her şeyi yutar, ancak evcil hayvan olarak da popülerdir.

Afrika kurbağasının bir diğer özelliği de can sıkıcı olduğunda çıkardığı sestir. Ses, hırlama, kükreme veya meleme olarak tanımlanır.

Görsel 1
Görsel 1
Görsel 2
Görsel 2

Afrika Kurbağası ile İlgili 5 İnanılmaz Gerçek!

  • İlginç bir şekilde, kurbağaya peri kurbağası da denir. Bunun, elbette, hayvanın büyüklüğü ile ilgisi yoktur. “Pixie”, bilimsel adı olan Pyxicephalus adspersus‘tan gelmektedir.
  • Bazen kavgacı olabilse de, erkek Afrika kurbağası bir noktaya kadar sevgi dolu bir babadır. Kurbağa yavrularını tutan havuzun suyunun bittiğini görürse, hem daha küçük havuzu yenilemek hem de kurbağa yavrularının kaçmasına izin vermek için arka bacaklarını daha büyük bir havuza kanal kazmak için kullanır. Öte yandan, bazen yavrularını yer.
  • Bazı Afrika kurbağaları, yeraltına girdikten sonra, herhangi bir şüphelenmeyen avı yakalamak için daha iyi olmak için sadece burunlarını yerden yukarıda tutarlar.
  • Kurbağa esnediğinde, kendi etrafında bir koza oluşturmak için her seferinde bir katman derisini döker. Bu, kurbağanın düşmanca bir ortamda hayatta kalmak için geliştirdiği uyarlamalardan biridir.
  • Kurbağaların derisi, insan ve diğer memelilerin derilerinden, zaman zaman tek parça halinde dökülmesi gerektiği için farklıdır. Önce sırttan aşağıya doğru, sonra hayvanın karnından ayrılır. Bu, kurbağanın kollarını ve bacaklarını eski deriden çekmesine ve ardından kafasından çıkarmasına izin verir. Kurbağa daha sonra eski derisini yer.

Bilimsel İsim

  • Alem: Animalia
  • Sınıf: Amfibi
  • Takım: Anura
  • Aile: Pyxicephalidae
  • Cins: Pyxicephalus
  • Tür: P. adspersus

Afrika kurbağası, Pyxicephalus cinsine aittir. Adının perilerde olduğu gibi “pixie” ile hiçbir ilgisi yoktur, ancak Yunanca “yuvarlak kutu kafa” anlamına gelir. Bu, kurbağanın büyük kafasının şeklini tanımlar. Pyxicephalus’a ait dört tür vardır. Bunlar Afrika kurbağası, yenilebilir boğa kurbağası, Calabresi’nin kurbağası ve Pyxicephalus angusticeps‘tir.

Görünüm ve Davranış

Yetişkin erkek Afrika kurbağası zeytin yeşilidir ve boğaz bölgesi sarı veya turuncu tonlarındadır. İri bir erkek bir yemek tabağı büyüklüğünde olabilir. Dişi kurbağa çok daha küçüktür ve boğazı beyaz veya krem olmasına rağmen zeytin yeşili ila açık kahverengidir. Daha genç kurbağalar, benekli derileri ve sırtlarından aşağı inen beyaz veya sarı çizgilerle çok daha canlı renklere sahiptir. Kurbağa yaşlandıkça renkler yetişkin rengine döner, ancak bazı dişiler çizgileri korur. Yetişkin kurbağaların arka ayaklarında kazmalarına yardımcı olmak için kürek şeklinde bir topuz vardır. Arka ayak parmaklarında biraz dokuma varken, kısa ön ayak parmaklarında yoktur.

Afrika kurbağası, büyük bir kafatasına ve sağlam bir iskelete sahip olmasıyla bilinir ve dişleri olmasa da alt çenelerinde odontod adı verilen üç yapı bulunur. Bunlar dişlere çok benzeyen ancak derinin üstünde yüzeysel olarak büyümeleri nedeniyle dişlerden farklı olan diş benzeri oluşumlardır. Odontodlar, avlanmak ve tutunmak için kullanılan uyarlamalardır. Afrika kurbağası, “dişleri” olan sadece üç kurbağa türünden biridir.

Afrika kurbağaları, sığ, geçici su havuzlarının oluşmasına izin veren şiddetli bir yağmurdan sonra meydana gelen üreme mevsimi dışında yalnızdır. Bir grup kurbağaya ordu veya düğüm denir.

Afrika Kurbağası Ne Kadar Büyük?

Erkek Afrika kurbağaları yaklaşık 10 inç uzunluğunda, dişiler ise yaklaşık 4,5 inç uzunluğundadır.

Afrika Kurbağası Ne Kadar Ağırdır?

Bu büyük kurbağanın erkekleri 4 kilodan biraz fazla ağırlığa sahip olabilir ve dişiler yarısı kadar oldukları için bunun yaklaşık yarısı ağırlığındadır. Bu olağandışıdır çünkü çoğu kurbağa türünde dişiler erkeklerden daha büyüktür.

Afrika kurbağası Neden Böyle Görünüyor?

Afrika kurbağası, diğer kurbağaların çoğunun vücut planına sahiptir. Güçlü bacakları tehlikeden kaçmasına yardımcı olur ve tüysüz derisi iç organlarını korur, oksijen almasına ve suyu emmesine yardımcı olur. Deri de bezlerle doludur. Bu bezlerin birçoğu kurbağanın sırtında ve kafasında bulunur ve cildi hem nemli tutan hem de patojenlere karşı koruyan kaygan bir çözelti salgılar. Kaygan olduğu için kurbağanın yırtıcılardan kaçmasına da yardımcı olur.

Habitat

Afrika kurbağası, Sahra Çölü’nün altında bulunan Afrika’da inanılmaz çeşitlilikte habitatlarda bulunabilir. Somali kadar doğuda, Nijerya kadar batıda ve güneyde Güney Afrika’da bulunur. Amfibi olmalarına rağmen, Afrika kurbağaları yıllarca kuru kalan iklimlerde yaşayabilir. Dağlarda yaşayabilirler ama muhtemelen en mutlular su kütlelerinin yanındadır. Uyum sağlamalarının sırrı, iklim çok sertleştiğinde toprakta odalar kazmaları, odalara girmeleri ve koşullar daha uygun olana kadar tahminde bulunmalarıdır.

Afrika Kurbağası Ne Yer?

Kurbağa yılanları, sürüngenleri, amfibileri, böcekleri, fareleri, diğer küçük memelileri ve küçük kuşları yer. Birbirlerini yemekten üstün değildirler ve bir kurbağa kurbağa yavrusunun yumurtadan çıktığında kardeşlerini yemeye başlaması oldukça yaygındır. Bir baba boğa kurbağası bazen koruduğu bazı yumurta veya iribaşlardan bir yemek yapar.

Diğer birçok kurbağa gibi, Afrika kurbağası da bir etoburdur. Yapışkan dilini dışa çevirerek avlanır. Dil, avına yapışır ve onu kurbağanın devasa ağzına çeker. Bir kez orada, kurbağa onu öldürürken dermal dişler tarafından tutulabilir.

Afrika kurbağasını evcil hayvan olarak besleyen bir kişinin, oyuncak veya diğer yabancı nesneler gibi sindirilemeyen hiçbir şeyi yemeye çalışmadığından emin olması gerekir. Kurbağa ayrıca kıyma gibi kaslı etlerle beslenmemelidir, çünkü hayvanın ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamaz. Kurbağalar, muhafazaları ihmal edilirse derilerinde ve gözlerinde enfeksiyonlara ve amonyak zehirlenmesine maruz kalabilir.

Afrika Kurbağası’nı Ne Yer?

Afrika kurbağalarının yakınında yaşayan insanlar bazen onları yer ve eti bir incelik olarak görür. İnsanların yanı sıra, yırtıcı kuşlar, yetişkinleri pençeleri veya gagaları ile kapmak, kertenkeleleri izlemek ve gençleri keskin gagalarıyla yakalayan ve sonra yutan kaplumbağaları izleyecek kadar büyük yırtıcı kuşları içerir. Kurbağa için en büyük tehdit habitat tahribatıdır, ancak bu kurbağalar, kavurucu sıcak çöllerden, kışın sıcaklıkların donma noktasının altına düşebileceği yüksek meralara kadar çeşitli iklimlerde gelişmelerini sağlayan uyarlamalar geliştirmiştir.

Üreme, Yavrular ve Yaşam Döngüsü

Afrika kurbağası, yaklaşık 1 buçuk ila 2 yaşındayken cinsel olarak olgunlaşır. Üreme mevsimi boyunca, genç erkekler havuzun küçük bir alanında toplanırken, daha büyük erkekler merkeze gidip birbirlerini kovalamaya çalışırlar. Bazen bunu yapmak için ölümüne savaşırlar. Yüksek sesli bir “boğmaca” sesine benzer bir ses çıkarırlar. kadınları çekmek için. Dişiler suya girer ve baskın erkekle çiftleşmeye çalışır. Bir dişi Afrika kurbağası üreme havuzuna 4000’e kadar yumurta bırakır. Sonra, babanın onları korumasına izin vermek için ayrılır.

Afrika kurbağası için gebelik süresi yoktur. Seçtiği erkek tarafından kavrandığında dişi suyun yüzeyine yumurta bırakır ve erkek onları döller. Kurbağa yavruları yaklaşık iki gün sonra yumurtadan çıkar. Kurbağaların yavrularına larva, iribaş veya polliwogs denir.

Afrika kurbağaları amfibi oldukları için yavruları emzirmez ve bu nedenle sütten kesilmeleri gerekmez. Her yerde bulunurlar ve bitki örtüsünü, canlı ve ölü böcekleri, işleyecek kadar küçük balıkları ve diğer iribaşları alırlar. Olgunlaştıkça seçkin etoburlara dönüşürler.

Kurbağa yavruları yaklaşık üç hafta içinde genç kurbağalara dönüşür. Bebeklik döneminde hayatta kalırsa, bu kurbağanın 45 yıl kadar yaşadığı bilinmektedir. Yaşlandıkça, diğer amfibiler gibi, cilde saldıran chytridiomycosis gibi hastalıklara ve ranavirüslerin neden olduğu diğer hastalıklara maruz kalabilirler.

Popülasyon

Afrika kurbağalarının tam popülasyonu bilinmemekle birlikte, popülasyonunun azalmasına rağmen koruma statüsü “En Az Endişe’dir”.

Kaynak: https://a-z-animals.com/animals/african-bullfrog/

Görsel Kaynak: https://twitter.com/entozloyesolnce?lang=eu

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir