in ,

EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı ŞaşkınŞaşkın AğlamaklıAğlamaklı Sevgi DoluSevgi Dolu ÇılgıncaÇılgınca ÇalışkanÇalışkan

Afrika Çalı Fili Nedir?

Afrika Çalı Fili: Sınıflandırma, Evrim, Anatomi, Dış Görünüm, Habitat, Diyet ve Dahası…

İçindekiler

Tanım

Görsel 1
Görsel 1
Görsel 2
Görsel 2

Sınıflandırma ve Evrim

Afrika Çalı Fili, karada yaşayan canlıların içerisinde en büyük olan canlı türüdür. Bu ırkın bazı bireyleri 6 tondan daha ağırdır. Bu fil ırkının adını Yunanca “fildişi” kelimesinden aldığı düşünülmektedir. Bu filler eşsiz uzun dişlere sahiptir ve bu yüzden bu isimle adlandırıldıkları anlamına gelmektedir. Afrika Çalı Fili’nin atalarının birçoğunun nesli son buzul çağında tükenmiş olmasına rağmen, günümüzde Asya Fili ırkına ait olan üç farklı Fil türü vardır. Afrika Çalı Fili ve Afrika Orman Fili birbirlerine çok benzetmektedirler, fakat Afrika Çalı Fili daha yuvarlak kulaklara, düz dişlere sahip olup Afrika Orman Fili’nden daha büyüktür.

Anatomi ve Dış Görünüm

Afrika Çalı Fili, dünyada üzerinde bilinen en büyük kara memelisidir. Erkek Afrika Çalı Filleri ortalama olarak 3,5 metre uzunluğa kadar ulaşırlar ve dişi Afrika Çalı Filleri ise yaklaşık olarak 3 metre uzunluğa kadar ulaşırlar. Afrika Çalı Fillerinin gövdesi de 6-7 metre uzunluğundadır. Bir Afrika Çalı Filinin dişleri yaklaşık 2,5 metre uzunluğunda olup, genel olarak 50 ila 100 pound ağırlığında olabilir, bu da yetişkin bir insan ile yaklaşık olarak aynıdır. Afrika Çalı Filleri, yaklaşık olarak 5,0 kg ağırlığında ve yaklaşık 12 inç uzunluğunda dört azı dişe sahiptir.

Dağılım ve Habitat

Afrika Çalı Fili ırkı genel olarak orta ve güney Afrika bölgelerinde bulunur. Afrika Orman Fili’ne göre Afrika Çalı Fili, Afrika kıtasının çimenli, savan ovalarında ve çalılık arazında aile grupları halinde yaşarlar. Afrika Çalı Fili sürüleri genel olarak ortalama 10 bireyden oluşmaktadır, fakat aile grupları toplu bir şekilde araya gelirse 1000’den fazla fili içerebilen bir klon oluşturabilirler. Bu tarz klonlar halinde yaşamaları Afrika Çalı Fil’lerini daha az savunmasız hale getirmektedir.

Davranış ve Yaşam Tarzı

Afrika Çalı Fili, oldukça aktif bir memeli ırkıdır. Bu hayvanlar göçebe bir ırktır, yani yiyecek aramak ve barınmak için sürekli hareket halindedirler. Bu nedenle aile grupları halinde hareket etmeleri, hem yırtıcılardan hem de diğer etmenlerden korunmalarına olanak tanır. Afrika Çalı Fili’nin gövdesi, ekstra uzun burnu ırkı en ayırt edici özellikler arasında yer almaktadır. Ekstra uzun burunları, yalnızca yiyecek toplamak ve tutmak için oldukça esnektir ve aynı zamanda bu burun ile su da toplayabilirler. Gövdeleri ve dişleriyle birlikte Aslan gibi yırtıcı hayvanlardan korunabilirler ve aynı zamanda çiftleşme dönemi boyunca diğer erkek Afrika Çalı Filleri ile savaşabilirler. Afrika Çalı Filleri, karşılıklı sevgi alıp-verme, genç bireyleri derinden önemseme ve ölü akrabaları için yas tutma gibi davranışlar sergileyen, son derece zeki ve duygusal hayvanlar olarak kabul edilirler.

Üreme ve Yaşam Döngüleri

Afrika Çalı Filleri”nin ortalama yaşam süresi 60 ila 70 yıl arasında olup, nispeten uzun yaşarlar. Dişi Afrika Çalı Filleri yaklaşık olarak 10-11 yıl sonra cinsel olgunluğa ulaşabilirler. En doğurgan oldukları yaş aralığı ise 25-45 yaş aralığı olarak düşünülmektedir. Erkek Afrika Çalı Filleri ise yaklaşık olarak 20 yaşlarına kadar cinsel olgunluğa ulaşamazlar. Çiftleşme ve 2 yıla varan gebelik döneminden sonra, Dişi Afrika Çalı Fili tek bir yavru doğurmaktadır. Afrika Çalı Fili yavrusu yaklaşık olarak 2 yıl anne tarafından emzirilir, ancak kendi kendine yetecek yaşa gelene kadar (bu yaş yaklaşık olarak 6’dır) sürünün rehberliği ve koruması altında tutulmaktadır.

Diyet ve Av

Afrika Çalı Fili, büyük boyutuna rağmen otçul bir memelidir, yani sadece bitki ve ot içeren bir diyet ile yaşayabilirler. Afrika Çalı Fili’nin diyetinin büyük bir bölümünü ağaçlardan ve gövdeli çalılardan sıyrılan yapraklar ve dallar oluşturur. Afrika Çalı Filleri ayrıca meyveler ve otlarla da beslenir ve devasa dişlerini yerde kök kazmak ve ağaç kabuğu yapmak için kullanmaktadır. Afrika Çalı Fili’nin büyük ve düz dişleri, bitkileri öğütmek ve daha kolay sindirilebilmek için ideal araçlardır.

Yırtıcılar ve Tehditler

Afrika Çalı Fili’nin, büyüklüğü ve hala sürü güvenliğinde olması nedeniyle hayatta kalmasını tehdit eden gerçek bir doğal yırtıcı hayvanı yoktur. Afrika Çalı Fili, Afrika ortamında barışçıl bir ırkdır ve Afrika’nın vahşi doğasında diğer büyük memeliler ve kuşlarla sorunsuz bir şekilde bir arada yaşayabilirler. Hayvan krallığında, “aslanlar ve sırtlanlar bazen annelerinden ayrılmış genç bir Afrika Çalı Fili’ni ya da yaşlı ve hasta Afrika Çalı Fil’lerini yakalayabilirler, fakat genel olarak daha savunmasız yetişkinlere saldırdıkları bilinmektedir. Ayrıca insanlar, fildişi dişleri için Afrika Çalı Fil’lerini kaçırmaktadırlar, aslına bakacak olursa insanoğlu Afrika Çalı Fil’leri için oldukça büyük bir tehdittir.

İlginç Gerçekler ve Özellikler

Afrika Çalı Fili’nin hikayesi oldukça farklıdır. 19. yüzyılın başlarında, Afrika kıtasında 5 milyon kadar insanın olduğu düşünülüyordu, bununla birlikte, fildişine olan talep oldukça arttı ve Afrika’daki bulunan Çalı Fili popülasyonunun bazı bölgelerde %85’e varan oranda azaldığı görüldü. Afrika Çalı Fili’nin büyük kulakları bu ırkı aşırı sıcağa korumakta ve serin tutmaktadır. Afrika’da bulunan çoğu otobur hayvan gibi, Afrika Çalı Fili yavruları da hayatta kalma şanslarını en üst düzeye çıkarabilmek için doğum sonrası direkt yürüyebilirler. Yetişkin bir Afrika çalı fili günde 50 galon su içebilir ve bir seferde vücuduna 1.5 galon su alabilir.

Afrika Çalı Fili’nin İnsanlarla Olan İlişkisi

Afrika’ya artan ilgi ve egzotik harikaları nedeniyle (özellikle 20. yüzyılın ortalarında), Afrika Çalı Filleri’nin nüfusu net bir şekilde azaldı ve bu tür yok olmaya doğru gidiyor. Yıllarca kaçak avcılar tarafından fildişi için bu ırkın acımasızca öldürülmesinden sonra, Afrika Çalı Fili doğal yaşam alanlarının çoğundan göç etmek zorunda kaldı. 1989 yılında tüm Afrika kıtasının nüfusundaki keskin düşüşün ardından, fildişi avcılığı için küresel olan bir yasak yürürlüğe girdi. Günümüzde, Afrika’nın kuzey ve orta kesimlerinde, Afrika Çalı Filleri nadir olarak bulunur ve korunan alanlarla sınırlıdır. Güneydeki durum benzer olsa da, bu bölgede Güney Afrika Çalı Filleri’nin nüfusunun eskisinden 300000 daha fazla olduğu tahmin edilmektedir.

Afrika Çalı Fili’nin Korunma Durumu ve Bugünkü Yaşamı

Günümüzde getirilen küresel yasağa rağmen Afrika Çalı Fil’lerinin nüfusu, yasadışı olarak kaçak avlanma ve artan habitat tahribatı nedeniyle hala tehdit altındadır. Afrika Çalı Fil’lerinin topraklarındaki ormansızlaşma, bu ırkın yiyeceklerini ve barınaklarını kaybetmeleri anlamına gelmektedir ve durum onları vahşi saldırılara karşı daha da savunmasız hale getirmektedir. Küresel yasağa rağmen, Afrika Çalı Fil’leri, fildişi için bu ırkı kaçak olarak avlayan avcılar tarafından da sürekli tehdit altındadır.

Afrika Çalı Fili Hakkında Sık Sorular Sorular

Afrika Çalı Filleri hangi krallığa aittir?

Kingdom Animalia‘ya aittir.
Afrika Çalı Filleri otobur mu, etobur mu yoksa hepçil bir ırk mı?

Otoburdur, yani bitkileri yerler.

Afrika Çalı Filleri hangi şubeye aittir?

Chordata filumuna aittir.
Afrika Çalı Filleri hangi sınıfa aittir?

Mammalia sınıfına aittir.

Afrika Çalı Filleri hangi aileye aittir?

Elephantidae ailesine aittir.

Afrika Çalı Filleri hangi takıma aittir?

Proboscidea takımına aittir.

Afrika Çalı Filleri hangi cinse aittir?

Loxodonta cinsine aittir.

Afrika Çalı Filleri nasıl bir deri yapısına sahiptir?

Kösele deriyle kaplıdır.

Afrika Çalı Filleri nerede yaşıyor?

Orta ve Güney Afrika’da yaşar.

Afrika Çalı Filleri ne tür bir habitatta yaşar?

Ormanlarda, savanlarda ve taşkın yataklarında yaşar.

Afrika Çalı Filleri hakkında ilginç bir gerçek nedir?

Günde 50 galon su içebilir.

Afrika Çalı Filinin bilimsel adı nedir?

Bilimsel adı Loxodonta africana africana‘dır.

Bir Afrika Çalı Filinin ömrü ne kadardır?

60 ila 70 yıl yaşayabilirler.

Afrika Çalı Filine yönelik en büyük tehdit nedir?

Afrika Çalı Filine yönelik en büyük tehditler, kaçak avlanma ve habitat kaybıdır.

Afrika Çalı Fili’nin başka bir adı nedir?

Afrika Fili de denir.

Dünyada kaç Afrika Çalı Fili kaldı?

Dünyada 300.000 Afrika Çalı Fili kaldı.

Afrika Çalı Fili ne kadar hızlıdır? Saatte 25 mil hızla koşabilir.

Kaynak: https://a-z-animals.com/animals/african-bush-elephant/

Görsel Kaynak: https://animalstime.com/african-bush-elephant-facts/

Editör: Berfin Sucu

Ne düşünüyorsunuz?

6 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir